Hvorfor er det lettere å sykle til jobb om våren?

Jeg skrev sist om en studie av et basketballag og en studie av tennisspillere som fant at hurtighet og presisjon økte med 10% etter perioder med maksimal søvn. Jeg for min del sover litt for lite, driver litt med utholdenhetsmosjon og lurer på om også kondisjonen blir bedre av å sove mer? For eksempel så sykler jeg i blant til jobb og synes nesten alltid det er lettere å sykle hjem om ettermiddagen enn til jobben. Jeg synes også denne forskjellen er sterkere om vinteren og lurer derfor på om søvnforskningen kan forklare dette?

De norske forskerne Eirunn Thun, Elisabeth Flo og kollegaene deres samlet i fjor sammen studier av idrett og søvn i håp om å kunne trekke ut kunnskap på tvers av enkeltstudier. De fant studier som hadde sett på betydningen av søvnmangel for idrettsprestasjon, og studier som hadde sett på betydningen av døgnrytmen.

Søvnmangelen virket i størst grad inn på idretter med høy intensitet over kort tid. I forhold til kondisjonsidrett så virket det å være motivasjonen som ble mest hemmet av å sove for lite, ikke selve muskelfunksjonen. Det kan altså hende at følelsen min av lettere hjemoversykling kan skyldes lite søvn som kanskje svekker motivasjonen for å komme seg på jobb? 

Siden jeg har en ganske spennende jobb tror jeg likevel døgnrytmen er en mye viktigere forklaring på dette. Til støtte for denne antakelsen fant Thun og Flo ut at man gjerne er litt sterkere litt ut på ettermiddagen mens man er litt mer presis rundt midt på dagen. Det mest spennende med denne betydningen av døgnrytmen er at døgnrytmen faktisk kan manipuleres ved hjelp av kraftig lys. Dette er kanskje mest aktuelt for idrettsutøvere som konkurrerer på mange kontinenter. Jeg for min del som bare mosjonerer meg til jobb nyter effekten av vårlyset som gjør det litt lettere å sykle til jobb nå enn om vinteren.

Harald Hrubos-Strøm
Lege, PhD, Søvnolog