Kan du gjespe deg til seier?

Denne gangen skal det handle om reflekser.

Sanseceller er koblet sammen med muskelceller i kroppen din på mer eller mindre avanserte måter. De enkleste refleksene hjelper deg å trekke tilbake armer og ben når du tråkker på en spiker eller tar på en varm plate. Du har også mer avanserte reflekser som hikkerefleksen, dykkerefleksen og nyserefleksen. Det å gjespe er faktisk også en refleks.

Du skal nå lukke øynene, trekke pusten dypt og tenke på en løve som ligger i det gule slettelandskapet og gjesper. Med stor sannsynlighet vil denne tanken presse frem en gjesp også hos deg. Prøv gjerne også å levere en tydelig gjesp på bussen eller på t-banen om morgenen og se om du klarer å skape en kjedereaksjon. Gjesping er smittsomt!

Men hvorfor gjesper du? Det finnes mange forklaringsmodeller, og den jeg liker best ble formulert av den franske forskeren Olivier Walusinski i 2006. For to år siden la Walusinski frem en artikkel hvor han konkluderer med at gjesping fungerer som en bryter fra hvilemodus til oppmerksomhetsmodus. Walusinski viser i artikkelen hvordan gjesping får væsken som hjernen bader i til å bevege seg. På den måten argumenterer han for at avfallsstoffer som har hopet seg opp kan vaskes unna og gjøre deg klar til kamp.

Gjesping kan altså være en liten turbo til kroppen din som du kan skru på når du skal prestere. Et slikt bilde passer godt inn i hvordan jeg pleier å forklare mangel på søvn som å kjøre bil med bremsen inne. Denne ”bremsen” er i virkeligheten opphopning av avfallsstoffer i hjernen. Du har derfor behov for å gjespe mer når du er trøtt på grunn av at avfallet gjør at du stadig må aktivere oppmerksomhetsbryteren.

Tilbake til løvene så slapper de av nesten hele dagen. De gjesper likevel før de begynner å jakte. Det er også noen av verdens beste idrettsutøvere som aktiverer den lille turboen ved å gjespe like før startskuddet går. På den måten får de en liten mikrohjernevask som gjør dem litt mer skjerpet enn konkurrentene. Prøv gjerne selv! Du risikerer ikke annet enn å sende gjespen videre.

Harald Hrubos-Strøm
Lege, PhD, Søvnolog