Blir du fort svimmel av:

Å kjøre bil, se på 3D-kino eller søvnmangel?

Jeg forsøkte i siste innlegg å skremme deg til å sove mer ved å male et bilde av ”kroppstorpedoen”. Jeg synes bildet ble fint, men jeg tror ikke at det førte til at du skrudde av mobiltelefonen og la deg tidligere etter å ha lest det. 

Jeg tror lite på å skremme for å få noen til å endre seg. Det jeg derimot tror på, er korte spørsmål som gjør deg bevisst på automatiske, små valg. De beste spørsmålene er de som fører til at du selv ønsker å finne svaret. Slike spørsmål blir til historier du husker neste gang du skal velge mellom å være oppe og å sove. 

I dag handler spørsmålet om svimmelhet. Når jeg lette etter svar, dukket det opp en artikkel fra en tyrkisk forsker ved navn Kayabasi. Kayabasi og kollegaene publiserte i fjor en historie basert på undersøkelse av personer henvist til sykehus på grunn av pustestopp ved søvn. Slike pustestopp gir dårlig søvnkvalitet. Forskerne lurte på om de som hadde mange pustestopp var mer svimle enn de som hadde få. Det overrasket meg ikke at de med mange pustestopp følte seg mest svimle, men det var overraskende at forskerne også kunne måle forskjeller i øyebevegelser mellom gruppene. Det skal som regel store forskjeller til i sansesystemet før man klarer å måle slike forskjeller.

Men hvorfor er det vanskelig å måle objektiv svimmelhet? Svimmelhet kan ikke måles direkte, men ved å måle finstilte muskelbevegelser i øynene dine. Som idrettsutøver er du avhengig av at denne bevegelsene går mye raskere enn du kan styre selv. Spiller du fotball bruker du synssansen for å se ballen, målet og medspillerne, men det er de lynraske muskelbevegelsene som flytter øynene dine dit ballen er. I tillegg til synssansen bruker hjernen din sansene propriosepsjon og vestibuarisfunksjon. Propriosepsjonen er informasjon fra musklene dine om hvilken posisjon de står i og vestibularisapparatet er en avansert akslerasjonsmåler du har i ørene dine. Svimmelhet og kvalme er symptomer du merker før hjernen får tilpasset seg endring i signaler fra disse tre systemene.

Det er for eksempel mange som blir svimle av å lese eller å se på en skjerm mens de sitter i bil. Dette skyldes at informasjonen fra synet, musklene og akslerasjonsmåleren ikke er som de pleier. På samme måte er det mange som blir uvel av å se 3D-kino eller av virtuell reality. De fleste opplever mer svimmelhet når de er søvnige, siden hjernen da er mindre i stand til å endre seg raskt.

Teknologien er i dag ikke god nok til å fange opp forskjeller i øyebevegelser mellom idrettsutøvere som sover mye og lite. Funnene til Kayabasi hos personer med søvnsykdom peker i samme retning som andre studier som viser at søvnmangel påvirker hurtighet og presisjon hos idrettsutøvere. Hvis du vil undersøke ukas spørsmål selv, foreslår jeg at du tar en titt på øynene til den du står ved siden av etter en tur med karusell. Spør deretter om han eller hun har sovet godt dersom det er vanskelig å feste blikket. Uansett hvilket svar du får, vil du etter dette ha litt mer sans for søvn.

 Fortsatt god sommer!