Hvilken sovestilling er best for deg?

Kvaliteten på søvn kan også handle om sovestillinger. Amerikanske forskere har funnet ut hvilke stillinger som er best for oss på generell basis.

PÅ RYGGEN

Å ligge på ryggen er det mest gunstige. En nøytral og utstrakt stilling når man sover på rygg gjør at ryggsøylen, nakken og hodet blir minst utsatt for smertefulle trykkbelastninger. Dessuten reduseres muligheten for sure oppstøt, ettersom hodet gjerne ligger litt høyere enn resten av kroppen. Ryggsoving skal også være gunstig mot rynker, fordi man puster helt fritt og fordi ansiktet ikke ligger i press. En myk pute kan være en fordel, slik at hodet ditt får støtte uten å bli presset høyt opp. Ulempen med ryggsoving er at den ikke er spesielt gunstig for snorkere.

PÅ SIDEN

Det nest beste er å ligge på siden. Da ligger man med rett ryggrad, noe som reduserer mulighetene for smerter i øvre del av kroppen.

Til gjengjeld kan sidesoving være litt mer besværlig for brystene og for følsom hud. Sover du sidelengs med hodet presset ned i en halvskitten pute, kan bakteriene gjøre at ansiktshuden får en ikke helt optimal natt. Men gravide bør prøve å sove på venstre side, noe som ifølge de amerikanske ekspertene er det beste for blodsirkulasjonen. Og snorkere kan med fordel ligge på siden framfor på ryggen. 

FOSTERSTILLING

Litt verre er det med fosterstillingen. Da kan nakke og rygg bli utsatt for smertefulle belastninger. Står du opp med leddsmerter, kan forklaringen være at du har sovet med knærne høyt trukket opp og haken gjemt i brystet. Prøv i hvert fall å unngå alt for krum rygg i fosterstilling. Ekspertenes råd er å strekke seg litt ut, noe som også er bedre for pust og søvnkvalitet.

PÅ MAGEN

Å ligge på magen er det aller verste. Selv om dette er den mest effektive stillingen mot snorking, anbefales den ikke for noen som har antydning til kink i nakke/rygg.

Soving på magen gjør det svært vanskelig å innta en nøytral og avslappende posisjon for ryggsøylen. Press på ledd og muskler kan irritere nerver og gi smerte, nummenhet og kribling når du står opp. Snorkere som ofte sover på magen, bør bruke en tynn pute eller ingen pute i det hele tatt.