Middag – forsyn deg smart

Vi er kanskje flinkere til å variere middagen vår, enn vi varierer frokost og lunsj. Likevel er det noen enkle grep du kan gjøre, slik at middagsmåltidet garantert gir deg det du trenger av næringsstoffer.

Tallerkenen er ditt beste redskap for å sikre at du får i deg et variert utbud av matvarer, og at du får dem i passe mengder ut fra hvordan din livsstil er. Her får du noen råd på veien!

For den stillesittende: Har du kontorarbeid eller svært rolig arbeid, og du er lite fysisk aktiv på fritiden, kan du dele inn tallerkenen din slik:

½ tallerken fylt av grønnsaker (bladgrønnsaker og/eller rotgrønnsaker, bakt, stekt, kokt, dampet eller rå)

¼ tallerken fylt av poteter, ris eller pasta (la skallet sitte på potetene, og velg fullkornsris og –pasta)

¼ tallerken fylt av bønner og linser, fisk, fugl eller kjøtt (velg magre, rene produkter og unngå røkt, saltet og speket mat)

Tips: Denne måten å forsyne seg på, er også smart for deg som vil ned i vekt!

For den normalt aktive: Om du beveger deg litt i løpet av dagen, og du også trener noen ganger i uken, kan du dele inn tallerkenen din slik:

  • 1/3 tallerken fylt av grønnsaker (som over)
  • 1/3 tallerken fylt av poteter, ris eller pasta (som over)
  • 1/3 tallerken fylt av bønner og linser, fisk, fugl eller kjøtt (som over)
  • Tips: Dette passer også for deg som vil holde vekten

For den med tungt arbeid: Om du har mange tunge løft og er på bena hele dagen – og du trener hardt også på fritiden, kan du dele inn tallerkenen din slik:

  • ¼ tallerken fylt av grønnsaker (som over)
  • ½ tallerken fylt av poteter, ris eller pasta (som over)
  • ¼ tallerken fylt av bønner og linser, fisk, fugl eller kjøtt (som over)

Tips: Denne måten å forsyne seg på, er også fin for deg som vil legge på deg

#eatmovesleep